Activiteiten

Sprokkelmarkt, laatste zaterdag februari
Traditiegetrouw staat Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’ de laatste zaterdag van februari in het teken van de Sprokkelmarkt. Bezoekers kunnen dan diverse hapjes (boerengerechten) bij elkaar sprokkelen. Zoals balkenbrij of gebakken bloedworst met een stukje appel, zelfgemaakte advocaat, sapjes van een fruitkweker of kaas van de boerderij.
Bij het Boerderijmuseum wordt geprobeerd oude boerengebruiken, zoals Deernspinnige, in ere te houden. Vroeger kwamen tijdens de wintermaanden de dochters van de boeren bij elkaar rond het spinnewiel. Er werden dan allerlei nieuwtjes uitgewisseld en uiteindelijk kwamen de jongens met veel lawaai de boerderij binnen. Er werd in een grijs verleden tijdens Deernspinnige ook wel geknuffeld met de meisjes.
Wilt u ook eens achter een spinnewiel zitten? Dat kan op de laatste zaterdag van februari bij Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’.

Schapendag, laatste zaterdag mei
De laatste zaterdag van mei staat het schaap centraal bij Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’. Traditioneel komt er op de laatste zaterdag van mei ‘s middags een schaapscheerder op bezoek om de schapen vakkundig te scheren. Bezoekers van het Boerderijmuseum kunnen dit schouwspel van dichtbij bekijken. Kinderen kunnen de schapen aaien en vaak krijgen ze een dotje wol mee. Ook het spinnen van de wol wordt gedemonstreerd. Kortom, de laatste zaterdag van mei is er een heus wolfeest bij het Boerderijmuseum.
Ook worden er op Schapendag vaak overtollige boerenspullen uit het museum tegen vriendelijke prijzen verkocht en worden er -volgens oma’s recept- boerenpannenkoeken met of zonder spek gebakken.

Oogstfeest, tweede zaterdag van augustus
Het jaarlijks rond de 4000 bezoekers trekkende Oogstfeest, traditiegetrouw op de tweede zaterdag in augustus, is het grootste evenement van Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’ in Oldebroek. Een traditie is het ook dat de burgemeester van de gemeente Oldebroek het Oogstfeest opent door met de hand rogge te maaien. De ruim 120 vrijwilligers van het Boerderijmuseum lopen de hele dag in klederdracht en zorgen voor een goed verloop van de verschillende activiteiten en verkopen onder andere boerenpannenkoeken met en zonder spek, gebakken vis, gehaktballen en kruudmoes.

Rond het Boerderijmuseum kunnen de bezoekers ook kennismaken met een aantal oude ambachten en worden er enkele klederdrachten uit het hele land geshowd. Er wordt een zogenaamd ‘erfhuis’ gehouden, waar overtollige spullen van het museum per opbod worden verkocht. Een stoommachine wordt gebruikt om het graan te dorsen en er is een show met o.a. oude tractoren.

Op het Oogstfeestterrein wordt ook de jaarlijkse Fokveedag en Jongveekeuring Noord-Veluwe gehouden. Boeren laten dan hun beste koeien keuren en kinderen lopen met kalfjes langs de keurmeesters en hopen ook een prijs te winnen.
Veel kinderen doen tijdens het Oogstfeest ook mee aan de Dragon Welsh Pony Show. Uit verschillende landen komen dan de liefhebbers om hun pony’s te laten keuren. Dat gebeurt door een deskundige jury uit Engeland, die speciaal voor dit festijn naar Oldebroek komt.

Open Monumentendag, tweede zaterdag september
Het tweede weekend van september wordt elk jaar de Open Monumentendag gehouden. Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’, gehuisvest in een uit 1753 daterende monumentale boerderij, doet uiteraard mee aan dit landelijke initiatief. De laatste jaren wordt de Open Monumentendag bij het Boerderijmuseum gecombineerd met een geitenkeuring.

Gelderse Museumdag, voorlaatste zaterdag oktober
De voorlaatste zaterdag van oktober staat sinds 2006 in het teken van de Gelderse Museumdag. Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’ doet mee aan deze activiteit. Dankzij een subsidie van de Provinciale Staten van Gelderland kunnen 81 musea hun deuren openen voor maar één euro entree en worden er verschillende activiteiten voor gezinnen met kinderen georganiseerd. Ook bij het Boerderijmuseum zijn kinderactiviteiten tijdens de Gelderse Museumdag en tevens is er dan een brocantemarkt, kofferbakverkoop en kleedjesmarkt.

Herfstfair, tweede zaterdag november
Voor het eerst is er op de tweede zaterdag van november 2014 met succes een Herfstfair bij Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’ gehouden. Naast diverse kramen met zeer uiteenlopende producten en diensten staat een Noordveluwse variant van Tussen Kunst & Kitsch centraal. Ook is er een optreden van een koor en zijn er allerlei tongstrelende lekkernijen uit grootmoeders keuken.

Boerderijmuseum: óók officiële trouwlocatie
Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’ is ook een officiële trouwlocatie. Heel wat paartjes hebben elkaar al het jawoord in het museum gegeven. Een prachtige locatie. De ambtenaar van de burgerlijke stand komt bij een trouwerij naar het Boerderijmuseum om het huwelijk te voltrekken.

Bent u ook van plan in het uit 1753 daterende monumentale Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’ te trouwen? Neem dan contact op met de Gemeente Oldebroek, afdeling burgerzaken, tel. 0525 – 63 8217. In dat geval dient u ook te bellen met het Boerderijmuseum (0525 – 63 1457) om te kijken of het Boerderijmuseum op de gewenste huwelijksdatum beschikbaar is.

Bruidsparen die in het Boerderijmuseum trouwen, mogen gratis foto’s maken. Flitsen is beperkt toegestaan.

Voor het maken van alleen een bruidsreportage is € 25,– verschuldigd.

Kinderactiviteiten
Kinderen zijn altijd welkom in Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’.
Er is onder andere een verkleedkist waar meisjes en jongens hun boerenkleding zelf uit kunnen zoeken. Ook is er een speurtocht voor de kleintjes uitgezet en aardig zijn ook de Oudhollandse spelletjes, zoals hoepelen en steltlopen. Een topper is het spelen in de hooiberg.

Voor scholen heeft het Boerderijmuseum voor verschillende groepen een activiteit beschikbaar.
Vaak zijn er speciale exposities die voor kinderen ook heel interessant zijn. Op het ogenblik wordt onder andere aandacht besteed aan het vervoer in en om de boerderij in vroeger tijden.

Klompenpad
Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’ gaat als begin- en eindpunt van een nieuw klompenpad fungeren. Klompenpaden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze gaan zoveel mogelijk over historisch tracé en voeren over onverharde paden via boerenland en landgoederen. In dit geval gaat het om een nieuw klompenpad tussen Oldebroek, ‘t Loo en Wezep. Naast de gemeente Oldebroek zijn ook de gemeenten Hattem en Heerde geïnteresseerd in klompenpaden. De bedoeling is om deze drie nieuwe klompenpaden op elkaar te laten aansluiten.

Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer en vertellen bewoners en wandelaars over de geschiedenis van hun omgeving. Met deze wandelroutes hopen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland bij te dragen aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie.

Klompenpaden halen historische wegstructuren uit de anonimiteit, waar mogelijk worden deze hersteld en een nieuwe functie gegeven. Cultuurhistorische informatie wordt ontsloten voor een breder publiek, de route en aanliggende erven worden landschappelijk versterkt door herstel en aanleg van streekeigen landschapselementen, de leefbaarheid wordt vergroot en de economie van de streek versterkt door aan te sluiten bij lokale initiatieven als landwinkels, horeca en kamperen bij de boer.

Comments are closed